Vakbondsmanifestatie bij Stena Line

HOEK VAN HOLLAND - Fatsoenlijk loon voor niet-Europese werknemers, havenwerk voor havenwerkers en het voorkomen van verdringing van werkgelegenheid door goedkope arbeidskrachten.

FNV Bondgenoten demonstreerde hier maandag voor bij de passagiersterminal van Stena Line in Hoek van Holland, samen met hun leden en afgevaardigden van Europese vakbonden. Hiermee trappen de bonden een internationale campagne af tegen misstanden in de ferrysector.

In totaal waren er zo'n honderd mensen bij de manifestatie, die twee uur duurde. Volgens FNV-bestuurder Joost van der Lecq betalen rederijen als Stena Line schandalig lage lonen aan Filipijnse werknemers.

''Zij moeten het doen met 3,50 dollar per uur, met werkweken tot soms wel meer dan zeventig uur.'' Daardoor komen andere, duurdere werkers niet aan de bak. ''Daarnaast blijven rederijen sjorwerk, dat goed door havenwerkers wordt gedaan, door zeelieden uitvoeren. Dat is minder veilig en leidt tot banenverlies bij de havenwerkers. Dit moet een halt toegeroepen worden.''

Lees meer over:
Tip de redactie