Fins bedrijf slijt flitskredieten in Nederland

AMSTERDAM – Het Finse bedrijf DVB Investment Oy is op de Nederlandse markt actief met zogenoemde flitskredieten, kortlopende leningen die vaak via internet of sms worden afgesloten. Het bedrijf zit achter zes websites waarop de minileningen worden verstrekt.

Dat blijkt uit antwoord op Kamervragen die de leden Ronald Plasterk en Hans Spekman van de PvdA aan minister van Financiën Jan Kees de Jager hebben gestuurd, over “het online aanbieden van woekerleningen door een bedrijf dat zich aan Nederlands toezicht en consumentenbescherming probeert te onttrekken”.

De sites Reddingsgeld.com, Instantlening.com, Vliegendgeld.com, Beetjemeer.com, Ex.extraatje.com en Spoedgeld.com zijn allemaal in handen van de betreffende Finse onderneming.

Looptijd

De kredieten vallen nog niet onder de Wet op het financieel toezicht en de Wet op het consumentenkrediet. Deze zijn nu alleen van toepassing op kredieten met een looptijd van meer dan drie maanden, terwijl de aangeboden leningen maar een maand lopen.

De nieuwe wetten hadden per 11 juni 2010 al in moeten gaan, maar de invoering heeft vertraging opgelopen. Zodra de wet is goedgekeurd, vallen ook leningen met een looptijd korter dan drie maanden onder het financieel toezicht.

Leenkosten

Flitskredieten kwamen in diskrediet vanwege de torenhoge kosten die er vaak bij komen kijken. In plaats van rente, die aan een maximum verbonden is, berekenen de aanbieders van minikredieten hoge leenkosten.

Het Nibud becijferde eerder dat de totale behandelingskosten kunnen oplopen tot wel 600 procent per jaar.

Adverteren

Ook de genoemde websites, die nu nog adverteren met teksten als ‘Lenen zonder BKR-controle’ en ‘Al in 10 minuten op je rekening. Leen nu!’ zullen onder het financieel toezicht gaan vallen, verwacht De Jager.

Op dat moment wordt de maximum kredietvergoeding van in totaal 15 procent per jaar ook van kracht. Bovendien zullen dergelijke advertentieteksten dan niet meer geaccepteerd worden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie