Meer expats, maar kortere opdrachten

AMSTERDAM – Het aantal mensen dat tijdelijk in het buitenland werkt is de afgelopen twee jaar met vier procent gegroeid. De stijging is vooral te zien in het aantal opdrachten voor korte periodes, blijkt uit onderzoek van Mercer.

Bedrijven doen dat vooral om te besparen op de kosten, stelt Mercer. Naast het verkorten van de opdrachten voor expats, besparen bedrijven door lokaal personeel in te huren. De helft van de respondenten geeft aan daar meer focus op te leggen.

Daarbij zeggen bedrijven nog eens kritisch te kijken naar de financiële tegemoetkomingen die ze verstrekken en nemen ze hun arbeidsvoorwaarden nog eens onder de loep, vooral als het gaat om huis, opleiding en reiskosten naar huis.

Obstakels

De grootste obstakels wat betreft expats zijn voor bedrijven de kosten, reageert zestig procent van de respondenten, vooral in de VS. Ook blijkt het lastig de juiste kandidaten te vinden, zeggen bijna zes op de tien respondenten.

Mercer ziet verder dat meer dan de helft van de organisaties werknemers zonder familie uitstuurt voor langere termijn. Die trend is vooral zichtbaar in Europa.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie