Hoge Chinese invoerrechten op kip

AMSTERDAM - De Chinese overheid verhoogt vanaf vandaag de importheffing op Amerikaanse kip en kipproducten. De invoerrechten kunnen oplopen tot 105,4 procent.

Dat maakte het Chinese ministerie van Handel zondag bekend.

Volgens China brengen de Amerikanen kip tegen dumpprijzen op de Chinese markt. Uit Chinees onderzoek zou blijken dat de goedkope Amerikaanse kip de Chinese kippenindustrie beschadigt.

Afhankelijk

De verwachting is dat de Amerikaanse kippenexporteurs veel last van de maatregel zullen hebben, omdat hun afzetmarkt voor een groot deel afhankelijk is van de export naar China.

Sommige exporteurs mogen een lagere heffing betalen, omdat zij meewerkten aan het onderzoek.

Handelsconflict

De maatregel van de Chinezen lijkt een nieuw hoofdstuk in het handelsconflict met de Verenigde Staten. De Amerikanen willen dat China snel de waarde de yuan verhoogt, omdat Chinese exporteurs door de goedkope munt een oneerlijk handelsvoordeel zouden hebben.

De Verenigde Staten, en bijvoorbeeld ook Braziliƫ, beschuldigen China ervan de waarde van hun munt kunstmatig laag te houden.

Maatregelen

Komende week stemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) over een wetsvoorstel dat de invoerrechten voor Chinese producten wil verhogen. Al eerder stapten de Verenigde Staten naar de Wereldhandelsorganisatie omdat China internationale handelsregels zou schenden.

De Chinezen hebben na de aanhoudende druk in juni de koppeling van de yuan ten opzichte van de dollar al losgelaten, maar volgens de Amerikanen wordt de yuan maar langzaam duurder.

Sinds juni is de waarde van de munt met 1,53 procent gestegen. Deskundigen zeggen dat de yuan nog met 40 procent is ondergewaardeerd.

Lees alles over het handelsconflict in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie