Wat van ver komt…

Al lijken de vooruitzichten nog zo gunstig, beleggen in opkomende landen is niet zonder risico.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Beleggers richten zich in groten getale op de groeimarkten. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien de enorme hoeveelheid goed nieuws die daar vandaan komt. De meeste aandacht krijgt de opkomst van China, maar ook Brazilië wordt niet vergeten.

Zo is China door de tegenvallende groei van de Japanse economie opgerukt tot de tweede economie ter wereld en heeft het land in de eerste helft van dit jaar Nederland verdrongen als belangrijkste invoerland van Duitsland.

Verhoudingen

Maar er is meer waaruit blijkt dat de economische verhoudingen wereldwijd veranderd zijn. Zo heeft Goldman Sachs berekend dat China, Japan en Zuid-Korea samen al sinds 2005 meer geld uitgeven aan innovatie dan de landen in de Europese Unie. De bank verwacht bovendien dat zij binnen enkele jaren ook de Verenigde Staten daarin voorbij zullen streven.

Een deel van deze ontwikkeling hangt samen met de wereldwijde veranderingen in het onderwijs. In de zogenaamde groeilanden studeren steeds meer mensen en ook in de Westerse wereld is een steeds groter aantal afgestudeerden afkomstig uit landen met een opkomende economie.

Risico

Al lijken de vooruitzichten nog zo gunstig, toch is beleggen in die regio’s niet zonder risico. Het is te simpel om te veronderstellen dat daar per definitie de beste rendementen te behalen zijn, omdat daar meer groei, maar consumenten en betere (overheids-)financiën zijn. Daar is de waardering ook naar. Veel markten zijn inmiddels aardig aan de prijs en ook de valuta zijn al fors gestegen.

Natuurlijk heeft dat ook de te maken met de enorme toevloed van beleggers. Nog steeds wijzen enquêtes onder zowel institutionele als particuliere westerse beleggers uit dat men daar in de toekomst het meeste rendement verwacht en dat men er daarom ook meer in zal gaan beleggen.

Toezicht

De corporate governance laat in opkomende landen echter nog wel vaak te wensen over en ook is er de soms twijfelachtige behartiging van in het bijzonder de aandeelhoudersbelangen van buitenstaanders (lees: buitenlanders). Vooral in China is de overheid in veel gevallen de controlerend aandeelhouder van zogenaamd geprivatiseerde ondernemingen. Haar belang correspondeert zeker niet altijd één op één met dat van buitenlandse financiers en mede dat maakt de bedrijfsvoering vaak ondoorzichtig.

Een ander recent voorbeeld is natuurlijk Petrobrás, waar door de grote, geslaagde, emissie ter waarde van 70 miljard dollar aandeelhouders eigenlijk indirect aan de Braziliaanse overheid, die nog steeds de meerderheid van de aandelen in bezit heeft, mogen betalen.

Niet duur

Tegenover de opgelopen waarderingen en sterkere punten van een aantal van de groeimarkten staat dat aandelenmarkten in Europa, en daarmee de aandelen van veel ondernemingen, ogenschijnlijk niet zo duur zijn. Dat geldt zelfs voor bedrijven met heel aardige groeivooruitzichten. Veel ondernemingen hebben oog voor de veranderende verhoudingen in de wereld en spelen hier zo goed mogelijk op in.

DSM is slechts één van de Nederlandse bedrijven die de komende jaren fors inzetten op de economische groei in de opkomende markten. Onlangs maakte het concern bekend dat over vijf jaar 50 procent van de totale omzet uit de ‘snel groeiende economieën’ moet worden gehaald.

Akzo

Ook Akzo timmert in Azië en Brazilië hard aan de weg. Het bedrijf is inmiddels nummer één in decoratieve verven in China en Zuid-Amerika en nummer twee in India. En wat te denken van Unilever, dat met Hindustan Lever de grootste onderneming voor niet duurzame consumentengoederen van India is.

In het licht van bovenstaande analyse zal het niemand verbazen dat ik voor mijn cliënten direct in opkomende markten beleg door trackers te kopen. Daarin ben ik echter wel selectief, aangezien er veel goede en redelijk geprijsde beleggingsmogelijkheden dichter bij huis zijn, waarmee getrapt eveneens in deze markten kan worden geïnvesteerd.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp

NUwerk

Tip de redactie