AMSTERDAM – Een computerworm, genaamd Stuxnet, terroriseert bedrijven die software van Siemens gebruiken. Dit melden diverse media vrijdag.

De worm zou al vijftien elektriciteitscentrales en fabrieken hebben geïnfecteerd zo bevestigde een woordvoerder van Siemens vanochtend tegenover het Franse persbureau AFP.

Vijf fabrieken stonden in Duitsland. In alle gevallen zou de worm zijn verwijderd en was er geen blijvende schade.

Software

Stuxnet is een gecompliceerde worm en richt zich op Siemens-software voor industriële computersystemen. Volgens sommige waarnemers is Stuxnet de eerste worm die de fysieke werkelijkheid aangrijpend probeert te veranderen.

Zo verzamelt Stuxnet geen informatie, maar nestelt het zich in de software van het doelwit en wacht het af om op een gegeven ogenblik de programma's te herprogrammeren en het doelwit nieuwe instructies te laten uitvoeren.

Kerncentrales

De afgelopen maanden zijn er veel meer infecties in Iran opgedoken. Naast fabrieken zou de worm nu ook Iraanse kerncentrales hebben geïnfecteerd.

Daarom denken we dat het is ontworpen en gericht tegen dat land, zei Liam O'Murchu van de computerbeveiligers van Symantec deze week tegen de BBC. Symantec brengt aanstaande woensdag meer informatie over de worm naar buiten.