AMSTERDAM - Het grootste windmolenpark ter wereld is donderdag geopend voor de kust van Engeland. De 100 turbines met een vermogen van 300 megawatt genereren stroom voor ongeveer 240.000 huishoudens.

Het windpark bij Thanet (Kent) wordt gerund door het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van het Nederlandse Nuon. Het park maakt onderdeel uit van een groter project, London Array, waarbij in totaal 341 windmolens zullen verrijzen die samen 750.000 Britse huishoudens van stroom gaan voorzien.

Het Thanet-project kostte 911 miljoen euro. De 115 meter hoge molens staan verspreid over een oppervlakte van 35 vierkante kilometer.

Wereldleider

De Britse minister voor Energie Chris Huhne zegt tegenover de BBC dat Groot-Brittannië in een unieke positie verkeert om wereldleider te worden op het gebied van windenergie. Met 1341 megawatt aan windmolens op zee wekt Groot-Brittannië ‘offshore’ al meer windenergie op dan de rest van de wereld bij elkaar.

In Nederland staat ook een flink windproject op stapel. Windpark Noordoostpolder, vlakbij Urk, zou vanaf 2013 met 86 molens genoeg elektriciteit moeten opwekken om 480.000 huishoudens te voorzien.