AMSTERDAM - Het afsluiten van een hypotheek wordt steeds goedkoper, nu de hypotheekrente een dalende lijn laat zien. Dat blijkt uit een vergelijking van de rente onder 16 hypotheekverstrekkers door Geld.nl.

Daaruit blijkt dat de hypotheken met een rentevaste periode vanaf vijf jaar tot ruim één procent goedkoper zijn geworden, vergeleken met begin 2010. Ook bij de variabele rente besloten veel aanbieders dit jaar tot renteverlagingen, meldt de financiële website.

In januari bedroeg een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar gemiddeld 5,27 procent. Nu is de gemiddelde rente gedaald tot een niveau van 4,57 procent. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast daalde in die periode van 5,89 naar 5,18 procent.

Beweging

Geld.nl bekeek de rentetarieven van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Volgens de financiële website kan er nog niet over beweging op de hypotheekmarkt gesproken worden. “Maar de rentedalingen liegen er niet om.” Die dalingen zijn onder meer het gevolg van kostenbesparingen bij banken.

Hoewel analisten verwachten dat de hypotheekrente op korte termijn licht zal blijven dalen, is een renteverhoging op de lange termijn niet ondenkbaar.