U kunt USB-sticks in alle soorten, maten en vormen kopen. Helaas zijn er ook nep-USB-sticks te koop die u veel schade kunnen berokkenen, Ze vormen een gevaar voor uw mooie vakantie foto’s, uw MP3-verzameling en uw back-up van uw klant- of bedrijfsgegevens.

Door Herbert Leenstra | Logica

Dit soort nep USB-sticks zijn in het algemeen niet te herkennen, ze zien er normaal uit en zullen normaal in uw computer functioneren. Ook als u uw data naar de USB-stick schrijft, zal de nep USB-stick normaal lijken te functioneren.

Zodra u de data echter van de USB-stick af wil halen, komt u er achter dat uw data corrupt is en deze niet meer gelezen kan worden.

Nep

Wat is er aan de hand? Met wat simpele software kunnen USB-sticks softwarematig worden gemanipuleerd zodat deze een grotere capaciteit lijken te hebben dan er in werkelijkheid op kan. Zo kan een oude USB-stick van 128 Megabyte zich voordoen als een 4 Gigabyte USB-stick.

Een besturingssysteem als Windows herkent dit niet en zal gewoon weergeven dat de USB-stick 4 Gigabyte aan data kan bevatten. Als u data naar een dergelijke nep-USB-stick schrijft, zal deze USB-stick steeds dezelfde geheugenruimte beschrijven. Dit merkt u pas achteraf als u uw data terug wil halen.

Goed gezelschap

Mocht u dit overkomen dan bent u in goed gezelschap. In 2008 had een discount supermarkt in België een aanbod van 4 Gigabyte USB-sticks die in werkelijkheid maar 1 Gigabyte aan data konden bevatten. Ook de Nederlandse computer club HCC had er op een gegeven een bestelling in China geplaatst voor USB-sticks die last van dit probleem hadden.

Simpele check

Op internet zijn een veel programma’s te koop die dit probleem voor u willen oplossen. Voor 30 dollar lossen zij uw probleem op terwijl u zelf een heel eenvoudige, gratis test kan doen om problemen te voorkomen.

Allereerst moet u argwanend worden als de prijs van een USB stick te goedkoop is. Een USB-stick van 16 Gigabyte kost geen twee euro, ook niet op eBay. Verder het advies om een aantal files , bijvoorbeeld een groot aantal MP3’s, naar uw nieuw gekochte USB-stick te kopiëren en vervolgens te testen u of u uw data nog terug kunt halen.

Als dit lukt is er niets mis met uw USB-stick en kunt u aan de slag. Indien uw data corrupt blijkt te zijn, ga dan terug naar de winkel om uw geld terug te vragen.

Herbert Leenstra is een senior business consultant bij Logica Management Consulting