Socrates zei het 400 jaar voor Christus al, naast bescheidenheid is het bewustwordingsproces en het relativeren een belangrijk aspect in een mensenleven.

Al lijkt bewustwording momenteel meer op een modewoord en schieten de ontwikkelcentra die hier iets mee doen, als paddestoelen uit de grond.

Maar laten we het eens nuchter bekijken. Is bewustwording niet je ogen écht openen en het relatieve van het leven zien? Wie ben jij in die ontwikkelde westerse maatschappij, wat is je rol en wat betekent pakweg 80 jaar in dit universum?

Nigeria

Ik ga er gemakshalve vanuit dat dit artikel niet in een derdewereldland gelezen wordt… Maar daar maak ik wellicht een inschattingsfout, want een Nederlands sprekende man of vrouw met laptop en internetverbinding in Nigeria of Bangladesh kan dit artikel natuurlijk ook lezen. Even bewust worden van mijn plek!

Terug naar de bewustwording en het relativeren. Toegegeven dat het zweverig klinkt, is dit het echter helemaal niet. Ik hoef maar om mij heen te kijken als ik in de file op de A2 sta. Ik probeer de file voor te zijn, maar helaas lukt me dat ook niet altijd.

Voordat ik pisnijdig de file in ga en alvast de tijd op ga tellen bij mijn normale tijd om thuis te zijn, relativeer ik en bedenk me wat ik nog meer kan doen. Immers er vloeit geen bloed als ik een half uur later thuis ben, er breekt geen derde wereldoorlog uit en er hongert niemand uit. Dus…

Alternatieve route

A. Ik kan een alternatieve route door mijn navigatiesysteem laten bedenken, o.a. daar heb ik dat ding ooit voor laten installeren.

B. Ik kan in de file gaan staan en me ergeren aan die treuzelende man of vrouw voor me en lekker op die bumper gaan hangen. In de hoop dat dat hem of haar zo irriteert dat deze opzij gaat en ik één hele auto vooruit ga in de file (jippie!)

C. Ik kan bekijken of ik mijn tijd zinvol kan benutten. Een beetje mijmeren, want stapvoets rijden kan je in een meditatieve staat brengen. Dit kan echter gevaarlijk zijn, dus toch maar niet.

D. Ik kan de file inrijden met een lekker muziekje op en me lekker ontspannen tijdens het 25 km per uur rijden over de A2.

Dorpen

Ik kies voor dat laatste, want ik ben al omrijdend een half uur later thuis, want ik mag dan over alle dorpen die rond de A2 liggen rijden. Nog een half uur tot een uur op mijn huidige locatie heeft geen effect, want mijn geest produceert nu toch niet meer.

Dan ga ik dus de file in, zet een muziekje op en rij ontspannen naar huis, in plaats van me het hele stuk te ergeren aan niet goed rijdende automobilisten.

Want ondanks de strenge eisen van het CBR hebben we in Nederland nog steeds mensen die niet kunnen autorijden. Immers, regen heeft een aantrekkingskracht op het rempedaal, de auto is ook een heerlijk verlengde van de werkplek en zo knus in de auto is dit toch ook een fantastische picknickplaats.

Geïrriteerd

Al rijdend kijk ik om me heen en zie mensen geïrriteerd voor zich uitkijken, want hun voorliggende auto heeft inderdaad wel een halve auto aan ruimte tussen zijn auto en de auto daarvoor.

Weer iemand anders rijdt met grote snelheid in op de file om vervolgens precies twee auto’s naar voren in dezelfde rij te gaan staan en de man achter mij zit uitgeblust en chagrijnig een boterham weg te werken. Wedden dat dit zo’n geplette boterham uit de middagpauze is. Logisch dat je dan met een chagrijnig gezicht achter het stuur zit.

Het duurt even, maar als ik thuis ben ben ik ontspannen, kan me zonder enige vorm van haast omkleden om de avond vervolgens voor mezelf te hebben. Even later bekijk ik het nieuws en zie een auto-ongeluk op het nieuws.

Als men de beelden laat zien zie ik allemaal dezelfde mensen als die ik op de A2 tegengekomen ben en toch was dit ongeluk niet op de A2 maar ergens aan de andere kant van het land.

Verzet

“Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen." zei diezelfde Socrates en ik maak het begin en doe niet meer mee aan die onzin in de file. Ik verzet me er tegen en zal het aan iedereen uitspreken.

Socrates zal zich niet voor mij in zijn graf om hoeven te draaien, want dit kleine stukje bewustwording en relativeren heeft me geholpen in het idiote dagelijks gedrag. Ik hoop alleen dat Socrates ook een beetje trots op mij is. Tja, dat stukje relativeren moet ik nog leren…

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna. Zij herstructureren bedrijven (advies en interim) en bieden persoonlijke begeleiding aan leiders. Capabiliteit en vertrouwen zijn de kernwaarden. Gecertificeerd DNA Wealth Mentor. Ook op twitter.com/januskizuna