AMSTERDAM – Volgens een piloot kan Ryanair-topman O’Leary best vervangen worden door een stewardess. Dat stelt piloot Morgan Fischer in een brief in de Britse zakenkrant the Financial Times.

De piloot reageert op het vorige week in een interview met Bloomberg Businessweek door O’Leary geopperde plan om vliegtuigen voortaan met slechts een piloot te laten vliegen.

Volgens hem kan het werk van copiloten overgenomen worden door stewardessen, omdat “de computer tegenwoordig verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van het vliegen”.

De topman pleit voor een training die stewards en stewardessen in staat stelt om een toestel aan de grond te zetten als de piloot onverhoopt uitvalt.

Miljoenen

Het vervangen van de topman zou de luchtvaartmaatschappij miljoenen per jaar schelen. Een beginnende stewardess kost per slot van rekening maar zo’n 13.000 euro per jaar.

“Michael denkt dat een stewardess een veel aantrekkelijker bestuursvoorzitter zou zijn dan hij”, laat een woordvoerder van Ryanair weten. “We gaan de suggestie dan ook in overweging nemen.”

O’Leary staat bekend om zijn opmerkelijke ideeën. Eerder haalden onder meer zijn plannen voor betaaltoiletten, staanplaatsen en de vettaks het nieuws. De suggestie om copiloten te schrappen stuit echter op veel weerstand.