V&DAMSTERDAM - FNV Bondgenoten is ''redelijk optimistisch'' over de verkoop van warenhuis V&D inclusief restaurantketen La Place aan investeringsbedrijf Sun European. Dat zegt vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg dinsdag.

''Er komt nu een club met geld binnen, en dat is goed want V&D heeft investeringen nodig. Sun wil investeren en ziet het businessplan van V&D zitten'', zo merkte Van der Ploeg op.

Zekerheden

Op korte- tot middellange termijn ontstaan daardoor meer zekerheden over behoud van werkgelegenheid, aldus de bestuurder, die op het vlak van banen spreekt van ''gematigd optimisme''.

Van der Ploeg stelde wel dat Sun een partij is die ''koopt om winst te maken'', en het onduidelijk is wat de stappen van de investeerder zullen zijn mocht dat op langere termijn niet lukken.

FNV Bondgenoten, dat nog geen contact heeft gehad met Sun, wil ''snel rond de tafel''. De vakbond uitte onlangs nog zorgen over de toekomst van het warenhuis, toen bekend werd dat V&D voor oktober verkocht zou worden. De kopende partij was toen nog niet bekend.

CNV Dienstenbond

Ook CNV Dienstenbond wil op korte termijn een gesprek met de nieuwe leiding van het V&D concern. ''Wij willen van investeerder Sun European horen wat hun plannen zijn met V&D'', aldus bondsbestuurder Fedde Monsma.

Volgens CNV Dienstenbond is de formule V&D de afgelopen jaren flink ''aangepast en uitgekleed''. Daardoor is veel gevraagd van, en beknibbeld op het personeel. ''Het is genoeg geweest en Sun European dient nu te gaan investeren in het personeel. Er is meer rust op de werkvloer nodig.''

Bestuurder Monsma gaf ook aan dat de gesprekken die de laatste tijd met Maxeda werden gevoerd over een nieuw sociaal plan zich in een afrondende fase bevinden.

''Ik ga er vanuit dat we het sociaal plan in lijn met wat eerder is besproken netjes kunnen afronden. Ik ga er echter ook vanuit dat toepassing van het sociaal plan in het kader van een reorganisatie voorlopig niet meer aan de orde is''.