AMSTERDAM - Het aantal opgeleverde nieuwe winkelcentra is dit jaar gedaald naar het laagste peil sinds 2005. Dat blijkt maandag uit het European Shopping Centre Development Report van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

In de eerste helft van 2010 werden in Europa slechts 64 winkelcentra geopend op een totaal van 2,1 miljoen vierkante meter. Dat is een daling van ongeveer 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Cushman & Wakefield verwacht dat er in de tweede helft van 2010 nog 3,8 miljoen vierkante meter aan winkelcentra wordt opgeleverd. Dat betekent een daling van 17 procent ten opzichte van 2009.

Toekomst

Ook voor 2011 verwacht de vastgoedadviseur negatieve groei in het aantal nieuwe winkelcentra. Het rapport geeft aan dat door de economische crisis veel nieuwe bouwplannen uitgesteld worden. Ook het dalende consumentenvertrouwen heeft een negatieve invloed op de vraag naar winkelcentra.

Vorig jaar maakte Cushman & Wakefield al bekend dat de vraag naar winkellocaties afneemt. In 2009 had dit vooral gevolgen voor de huurprijs op de duurste winkelplekken. Deze daalde met een aantal procent in onder andere de Kalverstraat in Amsterdam en de Lijnbaan in Rotterdam.