TIANJIN - Buitenlandse bedrijven krijgen in China dezelfde rechten en kansen als Chinese ondernemingen. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao maandag tijdens een wereldwijde zakelijke bijeenkomst in de Chinese stad Tianjin.

Zijn opmerkingen volgden op kritiek vanuit de westerse wereld dat buitenlandse bedrijven beperkt worden in hun doen en laten.

''Alle bedrijven die geregistreerd staan in China volgens Chinees recht beschouwen wij als Chinese bedrijven. Hun producten zijn 'made in China'-producten'', aldus Wen.

Wetten

Hij benadrukte verder dat de overheid bij het inkopen van goederen geen onderscheid maakt tussen buitenlandse en binnenlandse ondernemingen.

De premier beloofde desalniettemin dat China ''de wetten omtrent buitenlandse bedrijven zal blijven verbeteren'', zonder concrete maatregelen te noemen.

Motor

De Europese Kamer van Koophandel klaagde eerder deze maand al over oneerlijke wetgeving waardoor buitenlandse bedrijven beperkt zouden worden in hun activiteiten in China.

Wen liet verder weten dat de Chinese economie nu ''de motor'' is voor het herstel van de de wereldeconomie. De Chinese economie is volgens Wen ''in goede vorm'' wat betreft groei en werkgelegenheid.

De premier waarschuwde echter dat er in de Chinese economische ontwikkeling ook gebrek was aan ''balans, coördinatie en duurzaamheid''. De regering moet volgens de premier ''meer doelgericht en flexibel'' opereren om de groei te kunnen handhaven.