AMSTERDAM – Nederlandse automobilisten kunnen vanaf deze week ook op biodiesel op basis van jatropha-olie rijden. Deze olie wordt geperst uit zaden van de jatrophastruik die vanwege hun laxerende werking ook wel bekend staan als schijtnoten of purgeernoten.

Dat maakt producent Diligent Energy Systems maandag bekend.Tanken kan bij tankstation New Energy, op de Amsterdamse NDSM-werf.

“Tot nu toe was de biobrandstof vooral gericht op bedrijven”, licht Diligent-oprichter Ruud van Eck toe. “Zo heeft Boeing er bijvoorbeeld een testvlucht mee gemaakt en onderzoeken concerns als DSM en Bayer de mogelijkheden van jatropha-olie voor de chemische industrie.”

Zelfsmerend

Uit de testen blijkt volgens Van Eck dat de biobrandstof duurzaam is en een goede energieopbrengst heeft. “Het is bovendien zelfsmerend, dus goed voor de motor.”

Boeing liet na een aantal testvluchten met jatropha-olie en verschillende mengsels daarvan, weten dat de biobrandstof zelfs beter beviel dan kerosine.

Palmolie

De verwachtingen voor biobrandstoffen op basis van schijnoten zijn hooggespannen. “Zeker nu er steeds meer kritiek op palmolie en koolzaad de kop opsteekt”, denkt Van Eck. “Het voordeel van jatropha is dat het als gewas niet eetbaar is, dus geen voedsel verdringt. “

Het gewas groeit in de tropen, waardoor er veel grond beschikbaar is. “De volumes zijn echter nog klein”, meldt Van Eck. “We hebben nog geen grote plantages en werken alleen met kleine boeren.”

De plant gedijt prima op arme grond en vormt een nieuwe bedrijfstak voor boeren in Afrika. De in Nederland verkochte olie wordt gekweekt door zelfstandige boeren in Tanzania.