PEKING - China heeft overleg met Japan over de exploitatie van een gasveld in de Oost-Chinese Zee uitgesteld. China is boos over de inbeslagname van een Chinese vissersboot door Japan.

Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag. De besprekingen over het gasveld zouden half september worden gehouden.

Japan legde dinsdag beslag op een Chinese vissersboot die in de betwiste Oost-Chinese Zee in botsing was gekomen met twee schepen van de Japanse kustwacht. Een Japanse rechter gelastte vrijdag de detentie van de bemanning van de vissersboot tot 19 september.

Eilanden

De vissersboot is opgebracht in de buurt van een eilandengroep die volgens Peking bij China hoort. Ook Japan en Taiwan claimen de soevereiniteit over de eilanden.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken noemde de inbeslagname van de vissersboot een roekeloze actie. Hij zei dat Peking van Japan de onmiddellijke teruggave van het schip en de vrijlating van de bemanningsleden eist.

In juni bereikten Peking en Tokio nog een akkoord over het gezamenlijk exploiteren van een gasveld onder de Oost-Chinese Zee. Half september zou een vervolg worden gegeven aan het overleg.

Ruzie

China en Japan leven al jaren op gespannen voet. Dat komt voor een belangrijk deel door de Japanse overheersing van grote delen van China in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw. Veel grensgeschillen die Japan heeft met zijn buurlanden, vinden hun oorsprong in die periode.

Vrijdag waarschuwde Tokio in een rapport nog voor de toenemende Chinese militaire slagkracht. Volgens Japan is China is bezig met het intensiveren van de marine-activiteiten, ook vlakbij de territoriale wateren van Japan.