ESPOO - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia vervangt per 21 september van dit jaar bestuursvoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo voor de van Microsoft afkomstige Canadees Stephen Elop. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Kallasvuo stond de afgelopen tijd al onder zware druk, na enkele winstwaarschuwingen gevolgd door tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal.

''De tijd is rijp om het vernieuwingsproces in het bedrijf te versnellen'', aldus Nokia. ''We hebben nieuwe leiders nodig met andere vaardigheden om de onderneming succesvol te maken.''

Innovatiever

Elop werkte voor zijn tijd bij Microsoft bij de technologieconcerns Juniper Networks, Adobe Systems en Macromedia. ''Wij denken dat Stephen in staat is om Nokia innovatiever te maken en dat hij de strategie van het bedrijf efficiënt uitvoert om de waarde voor onze aandeelhouders te vergroten.''

Olli-Pekka Kallasvuo blijft wel aan het Finse concern verbonden. Hij wordt topman bij het samenwerkingsverband van het bedrijf met Siemens: Nokia Siemens Networks.

Kallasvuo krijgt bij zijn vertrek als topman van Nokia ongeveer 4,6 miljoen euro mee plus de marktwaarde van 100.000 aandelen Nokia die hij in 2007 kreeg.