TOKIO - De Japanse economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan eerder werd aangenomen.

De toekomst ziet er echter minder zonnig uit vanwege de tragere groei van de wereldeconomie en de dure yen. De Japanse munt bereikte deze week de hoogste stand ten opzichte van de dollar in vijftien jaar.

De Japanse overheid maakte in de nacht van donderdag op vrijdag, Nederlandse tijd, bekend dat de economie met 0,4 procent groeide ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat is een stuk sterker dan de groei van 0,1 procent die aanvankelijk werd becijferd.

Kwartaal

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2009 viel de groei nog sterker uit dan verwacht. De aanvankelijke raming van 0,4 procent werd opgeschroefd tot 1,5 procent.

De Japanse overheid vreest dat de groei later dit jaar zal afremmen omdat de vraag naar Japanse producten in het buitenland afzwakt. Ook hebben Japanse exporteurs last van de sterke yen die hun producten op buitenlandse markten duurder maakt.

Steunplan

Om de economie te stimuleren ging de Japanse regering vrijdag akkoord met een eerder aangekondigd steunplan van 915 miljard yen (8,6 miljard euro). Dat moet leiden tot 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen en een extra economische groei van 0,3 procent.

Japan werd in het tweede kwartaal door China van de troon gestoten als de op een na grootste economie ter wereld. De waarde van alle in Japan geproduceerde goederen en diensten kwam uit op 1,295 biljoen dollar (1021 miljard euro) vergeleken met 1,337 biljoen dollar van China.