DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch gaat volgende week verder met de megazaak tegen vermogensbeheerder Wilfred A. (47) en zijn voormalige raadsman Thijs B. (61) uit Ede. Zij worden ervan verdacht sinds 1998 omvangrijke beleggingsfraude te hebben gepleegd.

De zaak werd bijna een jaar geleden na een reeks zittingsdagen geschorst voor getuigenverhoor in China. Vanaf maandag staan nog eens vijftien zittingsdagen ingepland.

A. en B. werden in januari 2008 aangehouden. Ze staan met drie medeverdachten terecht en worden verdacht van oplichting, witwassen, bedrieglijke bankbreuk, meineed en wapenbezit.

Om hoeveel geld het gaat heeft het OM niet hard kunnen maken.

Gedupeerden

Volgens advocaat Hendrik-Jan Bos, die een aantal gedupeerden bijstaat, is er 90 miljoen euro verdwenen door beleggingen in buitenlandse bedrijfjes die failliet gingen net als A.'s beleggingsadviesbureau TPC. Bos zegt dat beleggers per persoon bedragen tussen 0,5 en 1,5 miljoen euro verloren.

Vermogensbeheerder Wilfred A. raakte in 2005 in opspraak, toen een boze belegger hem in zijn kantoor in Steyl neerschoot.

Beleggingsfraude

De beleggingsfraude werd gepleegd in Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Zwitserland, Hongkong, China, de Maagdeneilanden en Panama. De politie kwam de verdachten op het spoor na een aanklacht van advocaat Bos en de aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De feitenbehandeling duurt nog de hele maand. Op 1 oktober staat het requisitoir van de officier van justitie gepland en vermoedelijk op 22 november doet de rechtbank uitspraak.