AMSTERDAM - De Nederlandse detailhandelaar Maxeda bv ontvangt naar verwachting aan het einde van deze week definitieve biedingen voor zijn warenhuis V&D en restaurantketen La Place.

Dat melden bronnen die bekend zijn met de situatie tegen Dow Jones Nieuwsdienst dinsdag.

Maxeda, dat in het bezit is van een consortium van private equity partijen van onder andere Kohlberg Kravis Roberts & Co, Cinven Group, Permira en AlpInvest Partners, zette het V&D warenhuis enkele maanden geleden in de etalage.

Het verkoopproces, dat wordt uitgevoerd door ING nv en JP Morgan Chase, trok ongeveer acht bieders, waaruit Maxeda drie potentiele kopers selecteerde met het verzoek in september zijn bod met volledig financieringsplan in te dienen, melden bronnen bekend met de situatie.

Herstuctureren

De Europese private equity bedrijven H2 Equity Partners en Merchant Equity Partners, beide gespecialiseerd in het herstructureren van bedrijven, behoren volgens de bronnen tot de bieders.

Maxeda werd door het private equity consortium gekocht voor 2,52 miljard euro in juni 2004 en de eigenaren verkochten in de daarop volgende jaren verschillende onderdelen en de vastgoedportefeuille van het voormalige VendexKBB, waarmee de aanvankelijke investering ruimschoots werd terugverdiend.

Mode-activiteiten

Uiteindelijk werd in 2010 besloten een strategische review voor de resterende mode-activiteiten te houden, waarna werd besloten deze in delen te verkopen. De verkoop van V&D zal waarschijnlijk worden gevolgd door de afzonderlijke verkoop van Maxeda's andere modeformules, als lingerieketen Hunkemöller en luxe-warenhuis De Bijenkorf, met 13 vestigingen in Nederland.

Vorige week rapporteerde Maxeda over de eerste helft van 2010 een stijging van het bedrijfsresultaat met 18,3 procent tot 118 miljoen euro, waarbij de netto-omzet steeg met 1,6 procent tot 1,57 miljard euro.

Maxeda's Chief Executive Tony De Nunzio meldde dat warenhuis V&D en restaurantketen La Place verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de winststijging die het concern in de eerste zes maanden van 2010 boekte, gevolgd door Hunkemoller.

Een woordvoerster van Maxeda weigerde commentaar te geven.