BRUSSEL - De resterende veertien eurolanden moeten extra geld op tafel leggen voor Griekenland als Slowakije weigert mee te betalen aan de miljardenlening die dat land is toegezegd.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat dinsdag gezegd na een bijeenkomst van ministers van Financiën in Brussel.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds hebben het noodlijdende Griekenland een lening beloofd van in totaal 110 miljard euro.

Griekenland

Slowakije wil echter niet meedoen, omdat het er niets voor voelt op te draaien voor de gevolgen van het verkeerde financiële beleid dat Griekenland heeft gevoerd. De Slowaakse bijdrage bedroeg circa 800 miljoen euro. Nederland betaalt een kleine 5 miljard.

De PVV-fractie in het Europarlement heeft meteen aan de Europese Commissie schriftelijke vragen gesteld over de uitspraken van Rehn.

Europarlementariër Barry Madlener vindt het ''onacceptabel dat Nederland nog meer moet betalen aan de frauderende Grieken''. Madlener vindt dat de Slowaken gelijk hebben met hun weigering om de portemonnee te trekken voor Athene.

Zie ook: dossier Eurocrisis