BRUSSEL - Er komen drie nieuwe financiële toezichthouders in Europa: voor banken, voor verzekeraars en voor beurzen. Het nieuwe model gaat volgend jaar van start.

Daarvoor hebben de EU-ministers van Financiën dinsdag het groene licht gegeven. Minister Didier Reynders van huidig EU-voorzitter België heeft dat bekendgemaakt na beraad in Brussel.

Vorige week werden Europese Commissie, Europarlement en lidstaten het achter gesloten deuren al eens over de nieuwe opzet.

Grensoverschrijdend toezicht

Demissionair minister Jan Kees de Jager toonde zich ingenomen met het besluit. ''Grensoverschrijdend toezicht wordt nu mogelijk'', zei hij. ''We krijgen Europese toezichthouders die niet alleen kunnen blaffen, maar ook kunnen bijten.''

De EU-ministers zijn het ook eens geworden over een maatregel die moet voorkomen dat de EU-lidstaten hun begrotingstekort te veel laten oplopen. Ze hebben afgesproken dat ze de Europese Commissie al vroeg in het jaar inzage geven in hun begrotingsplannen.

Het dagelijks bestuur van de EU kan dan tijdig aan de bel trekken als landen hun financiën dreigen te laten ontsporen. Een nieuwe schuldencrisis zoals in Griekenland kan daardoor worden vermeden.

Voor Nederland komt het nieuwe regime er op neer dat de meerjarenramingen die in het voorjaar bekend zijn, naar Brussel worden gestuurd. Nederland hoeft dus zijn begrotingssysteem niet aan te passen. Sommige andere EU-lidstaten zullen dat wel moeten doen.