AMSTERDAM - Na lang onderhandelen heeft ABN-Amro met de vakbonden een principe-akkoord bereikt over de nieuwe cao. In de nieuwe cao zijn de arbeidsvoorwaarden van medewerkers van ABN Amro en van de voormalige Fortis Bank vastgelegd. Dat maakten de partijen dinsdag bekend.

Per 1 januari 2011 krijgen de medewerkers een loonsverhoging van 1 procent. Anderhalf jaar daarna krijgen zij nog eens een loonsverhoging van 2 procent.

ABN Amro en Fortis Bank Nederland zijn eerder dit jaar samengebracht in de nieuwe holding ABN Amro Group.

Basis

Voor de ABN Amro'ers verandert er in feite niets. Hun cao is de basis, lichtte vakbond De Unie toe. De medewerkers van Fortis krijgen een slechtere variabele beloning, maar zien hun pensioenregeling iets verbeteren.

''Gelukkig waren binnen de pakketten goede uitruilmogelijkheden te vinden, die in waarde met elkaar overeenkomen. Wel zullen medewerkers 'loon nu' inruilen voor 'loon later''', zei Joop Hofland van De Unie.

Rust

De cao heeft een looptijd van 34 maanden en beslaat de hele periode die de reorganisatie (de integratie van de twee banken) nog zal kosten. Onderhandelaar Carla Kiburg van FNV Bondgenoten is blij dat er op cao-gebied rust in de tent is. ''Het is prettig dat de mensen weten waar zij aan toe zijn.''