BREUKELEN - Het ondernemerschap in Nederland moet worden aangemoedigd. Dat zei demissionair minister Jan Kees de Jager van Financien maandag bij de opening van het academisch jaar op Nyenrode Business Universiteit.

''In plaats van wachten op betere tijden, is ondernemerschap de uitweg uit de crisis.'' Volgens De Jager is ondernemerschap een groot goed in Nederland en Nyenrode vervult daarin een sterke rol met zijn opleidingen.

Ondernemerschap is, zo gaf de minister aan, de basis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de eerste aandelenbeurs ter wereld, de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol.

Ondernemerschap

''Door ondernemerschap zijn we een financieel centrum en een logistieke hub. Het maakt dat kleine landje aan de Noordzee een economische kracht waar rekening mee gehouden dient te worden'', aldus De Jager.

Volgens de CDA-minister, die overigens niet wilde reageren op het vertrek van partijgenoot Ab Klink uit de Tweede Kamer, is het goede bedrijfsklimaat van Nederland een groot voordeel voor het land ten opzichte van opkomende economieën. ''We zijn bedrijfsvriendelijker'', zo wist hij.