WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om te stoppen met belastingvrijstellingen voor olie- en gasbedrijven om zo een bijdrage te leveren aan het plan om 50 miljard (35 miljard euro) te pompen in nieuwe wegen, sporen en vliegtuigen te bouwen.

Dat heeft een overheidsfunctionaris maandag bekendgemaakt. De actie moet de kwakkelende economie oppeppen.

Het is de bedoeling om projecten voor hogesnelheidstreinen te vervroegen en het overbelaste systeem voor de luchtverkeersleiding efficiënter te maken. Vele werklozen moeten ook aan de slag om de Amerikaanse snelwegen op te knappen. Obama wil daarnaast een impuls voor spoorbedrijf Amtrak, dat een groot deel van het passagiersvervoer in de VS verzorgt.

Het geld moet snel worden uitgegeven om op korte termijn flink meer banen te scheppen.

Goedkeuring

Obama onthult het plan maandag bij een toespraak in Wisconsin ter gelegenheid van Labor Day. Onduidelijk is hoe de president goedkeuring wil krijgen van het Congres voor de verkiezingen in november. De Republikeinse oppositie was eerder al tegen een plan van 800 miljard dollar aan economische impulsen.

Obama staat onder zware druk voor de verkiezingen voor het Congres in november. Zijn Democratische partij stevent af op een fiks verlies aan zetels.

Woensdag komt Obama naar verwachting met een volgende deel van zijn economie-impuls. Het gaat dan om een serie belastingskortingen voor kleine bedrijven. Dat gaat om circa 100 miljard dollar (71 miljard euro).