AMSTERDAM - Het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, heeft een groter marktaandeel dan Linux, ook als Android daar wordt bijgeteld. De omslag was in juli en het gat wordt alleen maar groter.

Afgelopen juli steeg het marktaandeel van iOS uit boven het marktaandeel van Linux. Het besturingssysteem van Apple neemt de derde plek in van meest gebruikte OS'en, gemeten naar gebruik online.

Dit blijkt uit cijfers van Net Applications die de besturingssystemen van iPad, iPod Touch en iPhone sinds kort heeft samengevoegd in de metingen.

Nauwkeuriger

Hiermee wil de netmeter het "gebruik van Apple-apparaten nauwkeuriger beschrijven". "Als deze apparaten worden gecombineerd, hebben ze samen meer dan 1 procent wereldwijd marktaandeel. En dat is op dit moment hoger dan Linux", concludeert Net Applications.

"Het is iets om op te merken als een mobiel besturingssysteem iets passeert dat al zo lang bestaat. De mobiele groeicurve is groot en mobiel wordt een fenomeen op het internet", licht Vince Vizzacaro vice president van Net Applications toe aan 9 to 5 Mac.

Het marktaandeel van iOS steeg in augustus wereldwijd van 1,06 procent naar 1,13 procent. Linux' marktaandeel zakte naar 0,85 procent, de maand ervoor lag dit nog op 0,93 procent. Zoals ook veel andere statistiekenbureau's deelt Net Applications Linux en Android (ook gebaseerd op Linux) in twee aparte categorieën.

Net als iOs groeit Android uiteraard ook, maar in augustus komt het niet verder dan 0,2 procent van alle besturingssystemen. Daarmee is iOS groter dan alle Linux-varianten, inclusief dus Android.

Populair

De verwachting is dat het marktaandeel van Android de komende maanden snel zal stijgen, aangezien het sinds kort in de VS in elk geval het populairste mobiele OS is geworden.

In de cijfers van Net Applications moet Linux ook Java ME voor zich dulden, dat ook aangemerkt wordt als een besturingssysteem.

Na Linux volgen Symbian, Android, BlackBerry en Windows Mobile. Absolute topper is uiteraard nog steeds Microsoft Windows, met een marktaandeel van 91,34 procent. Mac OS X is nummer twee met een marktaandeel van 5 procent.