FRANKFURT - De omstreden bestuurder Thilo Sarrazin heeft de Duitse Bundesbank ook voordat hij zijn boek Duitsland schaft zichzelf af schreef, schade berokkend met uitspraken in interviews.

Dat schrijven de collega-bestuurders van de Duitse centrale bank in een brief aan president Christian Wulff.

Al sinds Sarrazins aantreden in 2009 stoort de bank zich aan zijn uitlatingen, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel, dat de hand wist te leggen op het document van de Bundesbank.

'Joods gen'

Sarrazin heeft de afgelopen dagen veel losgemaakt in Duitsland. De voormalige SPD-politicus schrijft in zijn boek dat immigranten Duitsland steeds dommer maken en stelt dat de Turken in Berlijn geen andere functie hebben dan het verkopen van groente en fruit.

Ook zijn theorieën over een 'joods gen', waarvan hij na de publicatie van zijn boek overigens afstand heeft genomen, is bij het publiek in het verkeerde keelgat geschoten.

Ontslag

De Bundesbank wil van Sarrazin af, maar kan de bestuurder niet zomaar ontslaan. Daar gaat Wulff over, die op zijn beurt heeft gezegd dat hij het oordeel van de Duitse regering wil afwachten. Inmiddels heeft bondskanselier Angela Merkel al laten blijken dat zij het ontslag toejuicht, maar een officieel standpunt van de regering moet nog volgen.

Merkel is niet de enige politicus van statuur die aanstoot neemt aan de uitlatingen van Sarrazin. Ook uit Europa kwamen afkeurende geluiden, zoals van Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank.

De bestuurders van de Bundesbank hebben in hun twintig pagina dikke document aan Wulff een lijst toegevoegd met deze bestuurders. Zij zien in de uitspraken het bewijs dat Sarrazin de reputatie van de bank schade heeft berokkend en dat hij daarom ontslagen moet worden.

Sarrazin wacht de beslissing van Wulff af, zei hij tegen het tijdschrift Focus. Hij vindt dat er sprake is van een showproces.