Kranten, websites en nieuwsbrieven staan vol met berichten over de lange rente in Nederland die toch wel ontzettend hard is gedaald. Dit is op zich een juiste constatering. Belangrijker is de vraag of de rente nog verder zal zakken.

Door Nico Bakker | In samenwerking met Belegger.nl

Als ik het koersverloop van de dfuture als achterliggende titel zie, dan ligt het technisch gezien voor de hand dat de rente zal aantrekken. Ik zal de weekgrafiek van de Bundfuture voor u duiden.

Correctie in de uptrend

Hogere toppen en hogere bodems, alsook koersvorming ruim boven een gestaag oplopende voortschrijdende gemiddelde lijn ofwel sleepkabel, illustreren de dominante positie van de stieren.

Echter, ik zie eveneens koersvorming tegen de bovenkant van een stijgend trendkanaal met een RSI die probeert te draaien vanuit Overbought gebied.

Tel hier bij op de vorming deze week van een zwarte candle en alle ingrediënten voor een gezonde correctiebeweging zijn aanwezig.

Fibonacci retracements indiceren een afkoelingsbeweging tot wellicht ruim 130,00, gelijk aan een 61,8% retracement en tevens een recente top. Bodemvorming aldaar valideert de uptrend. Daarna kunnen de bulls hun gang weer gaan.

Voor de volledigheid van de analyse nog even de kantelpunten. Aan de bovenkant ligt 134,77 als bullish draaipunt, aan de onderkant noteer ik 130,37 als navigatieniveau.

Turbo Tijd

De grafiek van de Bundfuture indiceert dus topvorming met aansluitend een stevige correctie. Korte termijn actieve beleggers verzilveren hun winst op lopende long posities en wachten vervolgens op een nieuwe hogere bodem om dan weer opnieuw in actie te komen.

Speculatief ingestelde beleggers kunnen zelfs overwegen om short posities in te nemen, om als zodanig de countertrend beweging mee te spelen.

De grafiek van de Bundfuture is het omgekeerde van de rente grafiek. Een neerwaartse correctie in de Bundfuture impliceert derhalve een opleving in de lange rente.

Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland.