BERLIJN - De Duitse president Christian Wulff heeft de regering gevraagd een standpunt in te nemen over het ontslag van de omstreden bankier en politicus Thilo Sarrazin. Dat heeft het kabinet van Wulff vrijdag bekendgemaakt.

Sarrazin is bestuurslid van de Duitse Bundesbank en kwam deze week zwaar onder vuur te liggen, omdat hij in interviews over zijn boek 'Duitsland schaft zichzelf af' extreme standpunten innam over immigranten.

Zo beweert hij dat immigranten Duitsland steeds dommer maken. De SPD-politicus stelde ook dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groente en fruit.

Gen

Van zijn bewering dat alle Joden een bepaald gen delen, heeft Sarrazin inmiddels afstand genomen. ''Dat was reuze-onzin. Ik betreur dat zeer'', zei Sarrazin. ''Ik heb definitief niet de opvatting dat er een genetische identiteit is.''

De collega-bestuursleden van de Duitse Bundesbank hebben Wulff donderdag verzocht om de ontslagprocedure van Sarrazin in gang te zetten. Ook de SPD overweegt om het omstreden lid uit de partij te gooien.