AMSTERDAM - Bijsluiters van financiële producten bevatten in veel gevallen nog steeds fouten.

Zeker de helft van de bijsluiters van beleggingsfondsen die in Nederland zijn genoteerd, vertoont een of meer gebreken, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onder alle 152 genoteerde fondsen.

Zo bevat een groot deel van de bijsluiters geen actuele informatie over het risico en rendement van het fonds. Ongeveer een derde van de fondsen (45) vermeldt de kosten over 2008 als meest actuele. Ruim 20 procent van de fondsen blijkt ook niet in staat om actuele rendementsgegevens te presenteren, aldus de VEB.

'Verbijsterend'

De VEB deed in 2006 ook al onderzoek naar bijsluiters van beleggingsfondsen. Toen bevatte ruim 60 procent van de bijsluiters fouten. Naar aanleiding hiervan vroeg de VEB de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om scherper toezicht te houden.

Dat de situatie nu nauwelijks is verbeterd, noemt VEB-directeur Jan Maarten Slagter ''verbijsterend''. Het is volgens hem ''droevig'' dat de AFM, de toezichthoudende instantie, de fondsen hiermee weg laat komen.

Een bijsluiter is bedoeld om de consument te helpen bij de keuze van een financieel product en hem op de risico's te wijzen, vindt de VEB. ''Opnieuw blijkt dat veel aanbieders het niet zo nauw nemen met de vereisten die de wet stelt aan dit document'', concludeerde de vereniging. De VEB gaat zich opnieuw tot de AFM wenden voor opheldering.