WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Amerikaanse economie (exclusief de agarische sector) is in augustus aanzienlijk minder sterk gedaald dan verwacht. Dat bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

In totaal gingen in augustus 54.000 banen verloren. Analisten die persbureau Reuters had geraadpleegd hielden rekening met een verlies van 100.000 banen in augustus.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten ging vorige maand voor de derde achtereenvolgende maand achteruit. Uit nieuwe schattingen bleek echter dat het banenverlies deze zomer minder dramatisch was dan eerder werd aangenomen.

Nieuwe ramingen

In juni en juli gingen volgens de nieuwe ramingen 123.000 banen minder verloren dan eerder werd gemeld. De achteruitgang in juli werd bijna gehalveerd ten opzichte van de eerste schatting, tot een krimp van 54.000 banen.

In het bedrijfsleven werden in augustus 67.000 banen gecreëerd. Dat waren er 40.000 minder dan in juli, maar 26.000 meer dan analisten hadden verwacht. Alleen in de industrie viel de ontwikkeling van de arbeidsmarkt tegen. Hier gingen 27.000 banen verloren, terwijl op een kleine groei werd gerekend.

De werkloosheid steeg tot 9,6 procent van de beroepsbevolking. In juli bedroeg de werkloosheid 9,5 procent. De stijging kan betekenen dat meer werkloze Amerikanen op zoek zijn gegaan naar een baan. Werklozen die niet actief naar werk zoeken worden niet meegerekend in het werkloosheidspercentage.