Volgens Ben Bernanke was Lehman Brothers in augustus 2008 niet meer te redden. Dit zei de Fed-voorzitter donderdag tijdens een hoorzitting over de financiële crisis zo meldt de website van De Tijd.

Bernanke zei dit in reactie op de getuigenis van Dick Fuld voor de Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC) . Fuld, de voormalige baas van zakenbank Lehman Brothers, vindt dat de Fed Lehman had kunnen redden van de ondergang.

Legale manier

“Er was geen legale manier voor de Fed om Lehman van het bankroet te redden”, zegt Bernanke.  "Wij zouden de run op Lehman niet kunnen stoppen.”

Volgens Bernanke was Lehman niet sterk genoeg was om een lening van de Amerikaanse overheid terug te betalen. Dit in tegenstelling tot verzekeraar AIG dat even later wel werd gered met een miljardenlening.

Risico

Bernanke benadrukt dat banken niet meer ‘too big to fail’ moeten zijn. Volgens hem zal de nieuwe Amerikaanse wetgeving over financieel toezicht het risico hierop verkleinen.

Verder geeft de Fed-voorzitter toe dat de Amerikaanse centrale bank beter toezicht had moeten houden op de risico’s bij financiële instellingen. Toch vindt hij niet dat het beleid van de Fed de huizenzeepbel heeft veroorzaakt. Recente studies leggen de schuld bij financiële innovaties.