AMSTERDAM - Een elektrisch vliegtuig, de Cri-Cri genaamd, heeft een succesvolle testvlucht afgerond. Het toestel maakte donderdag een eerste vlucht van zeven minuten op de luchthaven Le Bourget in Parijs, meldt de website General Aviation News.

De Cri-Cri vliegt met vier elektromotoren en komt voort uit een samenwerking van EADS (de producent van onder andere de Airbus), Aero Composites Saintonge en de Franse vereniging Green Cri-Cri Association.

Het toestel haalt maximaal 250 km per uur en kan met een snelheid van 110 km per uur een half uur in de lucht blijven volgens EADS. Verder heeft de Cri-Cri meer moderne technologie zoals een lichtgewicht romp.

Testplatform

"Het vliegtuig vliegt erg soepel. Het is veel stiller dan een conventioneel toestel", zegt piloot Didier Esteyne. "Toch staan we nog maar aan het begin en we hebben veel te leren."

Voorlopig komen er nog geen passagiersvluchten met elektromotoren. De Cri-Cri is vooral bedoeld als een goedkoop testplatform voor elektrische technologie, verklaart EADS.