BERLIJN - De Duitse president Christian Wulff neemt het ontslag van het omstreden bestuurslid van de Duitse Bundesbank, Thilo Sarrazin, in beraad.

Dat maakte hij donderdag bekend, kort nadat de collega-bestuursleden van Sarrazin hem hadden verzocht de ontslagprocedure in gang te zetten.

Sarrazin, die ook politicus is voor de SPD, kwam de afgelopen week in opspraak. In zijn nieuwe boek 'Duitsland schaft zichzelf af' schrijft hij dat immigranten Duitsland steeds dommer maken.

De socialistische politicus stelde ook dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groente en fruit.

Afstand

Eerder donderdag nam de 65-jarige Sarrazin afstand van zijn bewering dat alle Joden een bepaald gen delen. ''Dat was reuze-onzin. Ik betreur dat zeer'', zei Sarrazin. ''Ik heb definitief niet de opvatting dat er een genetische identiteit is.''

Ook de SPD overweegt Sarrazin eruit te gooien. In een interview zei de politicus dat de kritiek hem niet onberoerd laat. ''De psychische druk is aanzienlijk.''