AMSTERDAM - De Rabobank en Bank Nederlandse Gemeenten behoren net als vorig jaar tot de veiligste banken ter wereld. Dat blijkt uit een lijst met de vijftig veiligste banken die het vakblad Global Finance deze week heeft gepubliceerd.

De veiligste bank ter wereld zetelt in Frankrijk: Caisse des Depots et Consignations (CDC). Vorig jaar behaalde die financiële instelling nog het zilver. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) eindigde op plaats twee. Als derde eindigde de Zuercher Kantonalbank uit Zwitserland.

In totaal staan er drie Nederlandse banken in de lijst, allemaal in de top tien. Na BNG vinden we de Rabobank als vijfde en de Nederlandse Waterschapsbank als zevende. Vorig jaar eindigde BNG nog als derde en de Rabobank zesde. De Waterschapsbank komt vanuit het niets de lijst binnen.

Overheidshanden

Verder vinden we net als in 2009 vier Duitse banken in de top tien terug. De winnaar van 2009, de Duitse regionale overheidsbank KfW, is gezakt naar plaats acht. In de top tien staan veel banken die in overheidshanden zijn.

Het is de negentiende keer dat Global Finance de lijst van ’s werelds veiligste banken samenstelt. Het bankvakblad baseert zich op ratings van kredietbeoordelaars Standard & Poor's, Fitch, Moody's en het balanstotaal.