AMSTERDAM - Volgens de voormalige baas van Lehman Brothers had zijn bank gered kunnen worden als toezichthouders niet hadden geweigerd hulp te geven.

Dat zei Dick Fuld voor de commissie die onderzoek doet naar de economische crisis, the Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC), zo meldt de BBC.

Fuld zegt dat hij verschillende maatregelen heeft voorgesteld die de val van zijn bank hadden kunnen voorkomen of tenminste voor een normale afwikkeling van het faillissement hadden kunnen zorgen.

Kredieteisen

Tijdens het faillissement van Lehman zouden de toezichthouders al bezig zijn geweest met het versoepelen van de kredieteisen voor banken. Lehman mocht echter geen gebruik maken van die regeling.

Ook zouden de toezichthouders zich volgens Fuld te veel hebben gebaseerd op geruchten over de financiële situatie van Lehman. De voorzitter van de onderzoekscommissie beaamt dat toezichthouders meer hadden kunnen doen om de val van Lehman te voorkomen. Een bestuurslid van de centrale bank van New York zegt dat alles er is aan gedaan om Lehman te redden.

Het faillissement van Lehman Brothers in september 2008 wordt gezien als het begin van de wereldwijde economische crisis.