FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn verwachtingen voor de economische groei in de eurozone verhoogd. Dit zei ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag in zijn toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank.

De ECB rekent nu voor dit jaar op 1,4 tot 1,8 procent economische groei, tegen een groei van 0,7 tot 1,3 procent in de vorige verwachting.

Voor volgend jaar voorziet de centrale bank een groei tussen 0,5 en 2,3 procent. In juni ging de ECB voor 2011 uit van 0,2 tot 2,2 procent groei.

Rentestand

''De bandbreedte voor de groei is opwaarts bijgesteld, dankzij een sterker dan verwacht herstel van de economische groei in het tweede kwartaal, net als beter dan verwachte ontwikkelingen in de zomermaanden'', aldus Trichet.

De centrale bank handhaafde donderdag zijn belangrijkste rentetarief, zoals verwacht, op 1 procent. De rente in de eurozone staat al sinds het voorjaar van 2009 op dit historisch lage niveau. De lage rentestand betekent dat geld relatief makkelijk beschikbaar is.

De lage rente moet bedrijven en consumenten stimuleren om geld te lenen en te investeren of uit te geven. Dat moet leiden tot groei van de economie.

Langere periode

Verder verlengde de ECB, ook conform de verwachting, een regeling die banken de mogelijkheid geeft tegen een zeer lage rente voor een langere periode geld te lenen. Deze maatregel is tijdens de financiële crisis ingesteld.

Op dit moment maken vooral banken in de zogenoemde perifere eurolanden gebruik van deze faciliteit. De regeling zal in ieder geval tot in januari 2011 van kracht blijven.

Grondstofprijzen

Als potentieel risico voor het economisch herstel noemde Trichet onder meer prijsstijgingen van grondstoffen. Ook nieuwe spanningen op de financiële markten, zoals dit voorjaar tijdens de Europese schuldencrisis te zien waren, zijn volgens de centrale bankier een risico.

Hij zei verder dat de ECB verwacht dat de prijsontwikkeling op de middellange termijn gematigd zal blijven. De centrale bank heeft de doelstelling om de inflatie in de eurozone net onder de 2 procent te houden. De inflatiecijfers over juli en augustus bedroegen 1,7 en 1,6 procent. Daarmee benadert de geldontwaarding in de eurozone het doelniveau van de ECB.