FRANKFURT - De Duitse chemische industrie is de economische crisis vrijwel te boven en de productie ligt weer op het niveau van voor de recessie. De sector is bovendien positiever over de ontwikkelingen in heel 2010 dan voorheen.

Dat liet de branchevereniging van Duitse chemiebedrijven VCI donderdag weten. "We hebben de gevolgen van de crisis vrijwel overwonnen'', aldus VCI-voorzitter Ulrich Lehner.

De capaciteitsbenutting in de fabrieken lag in het tweede kwartaal op 85,6 procent. Dat is evenveel als in het tweede kwartaal van 2008, toen de economische crisis nog moest uitbreken.

De productie steeg in het tweede kwartaal met 14,2 procent ten opzichte van een jaar eerder en de omzet ging met 22,7 procent omhoog tot 41,6 miljard euro. Vooral de buitenlandse vraag naar Duitse chemische producten was sterk, met name vanuit China.

Omzetstijging

De VCI verwacht dat de groei in de rest van het jaar zal doorzetten, al bestaat de kans dat de vraag wat kan afzwakken. De branchevereniging rekent nu voor heel 2010 op een omzetstijging met 18 procent. Eerder werd uitgegaan van 10 procent.

De productie zal dit jaar met 11 procent toenemen, terwijl eerder werd gerekend op een stijging met 8,5 procent.

Opleving

De chemiesector is de op drie na grootste bedrijfstak van Duitsland, met grote multinationals als BASF, Bayer en Henkel. Er werken bijna 420.000 mensen.

De opleving in de chemische industrie in Duitsland is ook goed nieuws voor Nederland. Van de totale export van Nederlandse chemische producten gaat circa 21 procent naar Duitsland. Het gaat onder meer om coatings en kunststoffen voor de Duitse auto-industrie.