DEN HAAG - Het Nederlandse bedrijfsleven wordt zwaar getroffen door nieuwe sanctiemaatregelen tegen Iran die de Europese Unie wil doorvoeren.

Dat stelde de Netherlands Iranian Business Association (NIBA) donderdag na een bijeenkomst voor Nederlandse bedrijven die met het land zaken doen.

Volgens de organisatie wil de Europese Unie sancties doorvoeren die verder gaan dan die van de Verenigde Naties (VN). ''In feite komt dat neer op een behoorlijk ontmoedigingsbeleid voor bedrijven om nog zaken te doen met Iran'', aldus directeur Gerard Vaandrager van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) waar het NIBA bij is aangesloten.

Ondernemingen

Vooral ondernemingen in meet- en regelapparatuur, pompen, ijzeren- en stalen halffabrikaten en de financiële dienstverlening krijgen met de sanctiemaatregelen te maken. Volgens de NIBA is nu al waarneembaar dat dergelijke goederen en diensten door leveranciers uit andere werelddelen geleverd gaan worden.

Het bedrijfsleven in de Europese Unie wordt daardoor in een achterstandspositie geplaatst ten opzichte van bedrijven uit andere delen in de wereld, stelt de belangenorganisatie. Vaandrager: ''Het is denkbaar dat de betalingen van transacties die nu al lopen niet meer doorkomen. Want door de sancties mogen banken straks geen transacties meer doen met Iran.''

Sancties

Tegen Iran zijn internationale sancties opgelegd wegens de nucleaire verrijkingsactiviteiten die het land ontplooit. Was er eerst nog sprake van een wapenembargo, inmiddels is de export van machines en onderdelen voor de olie- en gasindustrie en de metaal- en elektrotechniek aan banden gelegd.

Volgens de NIBA leert de geschiedenis dat de handel uiteindelijk toch wel zijn weg vindt. ''Rusland en China hebben bijvoorbeeld grote belangen in Iran. Wat je krijgt is een verlegging van handelsstromen. Goederen gaan via andere landen toch wel naar Iran'', zegt Vaandrager.

''Sancties zullen de leveringen dus nauwelijks beïnvloeden, maar het Nederlandse en Europese bedrijfsleven krijgt wel de rekening gepresenteerd.''

Zo'n vierhonderd Nederlandse bedrijven doen zaken met Iran. Die zijn goed voor een handelsstroom van ruim 1 miljard euro over de eerste helft van dit jaar.