AMSTERDAM - De activiteit in de fusie- en overnamemarkt daalt minder hard, maar van herstel is nog geen sprake. Dat blijkt donderdag uit een rapport van de website OverFusies.nl.

Het aantal transacties dat in het eerste halfjaar van 2010 is gesloten ligt 19 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2009 bedroeg de daling nog 35 procent, het jaar daarvoor kwam de afname uit op 26 procent.

Wel is de totale waarde van de deals voor het eerst sinds jaren gestegen, van 28 miljard euro in het eerste halfjaar van 2009 naar 38 miljard euro dit jaar. In het eerste kwartaal van 2010 was een uitschieter te zien, met een dealwaarde van 35 miljard euro.

Grensoverschrijdend

Het aantal transacties met partijen over de grens neemt al jaren sterk toe. In het eerste halfjaar van 2010 was 73 procent van de deals internationaal. Opvallend is dat Nederlandse kopers voor het eerst in vijf jaar in de minderheid zijn op de markt voor grensoverschrijdende fusies en overnames. Buitenlandse partijen kopen nu meer van Nederlandse partijen dan andersom.

In de sectoren consumenten en voedsel, detailhandel, farmacie en biotech en telecommunicatie vonden meer overnames en fusies plaats. In de overige sectoren was een afname te zien. Vooral in de energie en mijnbouw, technologie, agricultuur en transport en logistiek daalde de overnameactiviteit.

De grootste overeenkomst in het eerste halfjaar is die tussen Shell en Cosan. De twee bedrijven maakten bekend een biobrandstof joint venture te sluiten, met een waarde van 8,6 miljard euro. Op de tweede plaats staat de overname van Zain Africa door Bharti Airtel, en op de derde plek de aankoop van Femsa door Heineken.