HOOGEVEEN - De schade van diefstal uit vrachtwagens loopt in 2010 op naar 500 miljoen euro. Dat voorspelt transportverzekeraar TVM in Hoogeveen. Twee jaar geleden bedroeg het schadebedrag 350 miljoen euro.

Volgens TVM-woordvoerder Jaap Stalenburg is ''na het bankwezen nu de transportsector het doelwit'' van criminele bendes. Er wordt niet alleen meer gestolen (een stijging van circa 30 procent in vijf jaar), maar criminelen gaan ook steeds selectiever te werk.

Zij hebben het vooral voorzien op trendy en duurzame goederen als mobiele telefoons en iPhones.Die zijn in het zwarte circuit snel verhandelbaar en leveren veel geld op, aldus Stalenburg.

Geweld

TVM maakt zich vooral zorgen over het geweld dat criminelen tegen chauffeurs gebruiken. In Amersfoort en Almere werden dit jaar twee chauffeurs met geweld beroofd en gegijzeld.

In Eindhoven mondde een maand geleden een beroving uit in een vuurgevecht met de politie, waarbij de daders kalasjnikovs gebruikten. ''De transportsector blijkt zeer kwetsbaar",' aldus Stalenburg.

Preventie

Veel transportondernemingen doen te weinig aan preventie, vindt TVM. ''Ze zijn zich vaak niet bewust van hun kwetsbare positie",' zegt Stalenburg. De verzekeraar neemt zelf ook maatregelen.

Adviseurs van TVM wijzen transporteurs op een veiligheidsprotocol en de zwakke plekken van het bedrijf. ''Vertel bijvoorbeeld in een chauffeurscafe niet welke lading je vervoert. Niet zelden worden criminelen getipt.'' Bedrijven die niet aan het protocol voldoen, dreigen op een zwarte lijst te komen.

TVM komt met de cijfers naar aanleiding van een rechtszaak donderdag voor de rechtbank in Groningen.Daar staan drie mannen terecht die ervan worden verdacht op grote schaal inbraken te hebben gepleegd bij transportbedrijven in het Noorden. Bij een transporteur werd een complete lading sterke drank gestolen met een waarde van 150.000 euro.