AMSTERDAM - Belastingadviseurs maken zich grote zorgen over de kwaliteit van de relatie tussen belastingdienst en ondernemingen. Dat maakt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) bekend in een persbericht.

Volgens de NOB gaan veel ervaren pensioneerde belastinginspecteurs niet of niet adequaat vervangen. "Dat is nadelig voor een efficiënte en effectieve verhouding belastingplichtige-fiscus, en uiteindelijk ook voor ons vestigingsklimaat", aldus het persbericht.

Overlegcultuur

De kracht van de Nederlandse fiscus was volgens NOB-voorzitter Henk Koller altijd dat er mogelijkheid was tot overleg en dat inspecteurs vergeleken met andere landen makkelijk benaderbaar zijn.

"Maar dan moet aan beide kanten wel gelijke fiscaaltechnische kwaliteit beschikbaar zijn. Helaas loopt de aanwezigheid daarvan bij de Belastingdienst steeds verder terug."

Bezuinigingen

De NOB is zich er van bewust dat de Belastingdienst forse bezuinigingen moet realiseren. Koller: "Die zijn opgelegd door de politiek. Maar wij zouden het onjuist vinden als daardoor de kwaliteit verder onder druk komt te staan."

Een woordvoerder van de belastingdienst zegt niet zich geroepen te voelen te reageren op de kritiek van de NOB. "Wij opereren in een politieke omgeving en gaan niet zelf over ons budget."