“Natte krant” staat voor slecht spel, watje en meer negatieve persoonsgerichte uitingen. Maar wat spannender is, is de échte natte krant in de meest letterlijke zin van het woord.

Namelijk het meisje of de jongen die door weer en wind de (natte) krant netjes op tijd bij u en mij in de brievenbus deponeert.

Een natte krant is niet te lezen en dan wordt het dus wachten tot dat toch al vervelende papier, waar je zulke vieze handen van krijgt, droog en wellicht ietwat verfomfaaid weer uit te vouwen is. Maar ook voor dat probleem heeft de moderne bezorger een oplossing.

Hardlopen

Ik sport graag in de vroege ochtenduren en dan is buiten hardlopen ideaal. Bij voorkeur in een mooie bosrijke omgeving, maar aangezien deze niet op loopafstand ligt, neem ik enkele keren per week de wijk waar ik woon voor lief.

Het is een rustige vinexwijk met netjes een of twee auto’s op de oprit, een gemaaid gazonnetje voor de deur en het huis tiptop in de verf. Daar past ook een moderne krantenbezorger bij. Niet die jongen op een oude fiets met zijtassen vol met kranten en een verwaaid gezicht, maar het moderne vervoer … de auto.

Zo besloot ik enige tijd geleden voor mezelf wat afwisseling aan te brengen en een nieuwe route te gaan lopen. Tijdens het lopen zag ik een puberend meisje de krant netjes in de brievenbus deponeren.

Opvallend was dat ze geen fiets bij zich had en maar enkele kranten over de arm gevouwen had. Tijdens het lopen probeer ik me op een punt te concentreren en dat werd het krantenmeisje. Ik raakte gefascineerd door haar snelheid en souplesse, ik vond haar fanatiek en een voorbeeld voor krantenbezorgend Nederland.

Paniek

Toen ik vervolgens dichterbij kwam viel me op dat ze plots zonder kranten stond en niet in paniek raakte, ondanks dat heel die lange straat nog van kranten voorzien moest worden.

Onverwacht, althans op dit tijdstip, kwam er een opvallend gekleurde Smart de hoek om scheuren en daar stapte een vrouw van middelbare leeftijd uit. Ze gaf een stapel kranten aan het meisje en zelf begon ze aan de overkant van de straat met kranten bezorgen.

Na een blok van zo’n 6 huizen liep de dame terug om vervolgens de auto weer een stukje verder midden op de rijbaan te parkeren en enkele kranten in de brievenbus te doen. Het meisje haalde voor zichzelf opnieuw een stapel uit de auto en zo namen ze de hele wijk.

Big business

Inmiddels kom ik de dames wekelijks tegen en kijk ik er niet meer van op. Hoewel ik sec geen logistiek- of financieel manager ben, kan ik wel rekenen in tijd en euro’s. Dat kan alleen maar betekenen dat of de krant bezorgen is big business geworden en ik heb iets essentieels gemist of de dames hebben een vreemde hobby opgepakt.

Het totaalplaatje is bedrijfstechnisch gezien een wangedrocht, maar wel chique om als vinex'er een krantenmeisje te hebben met auto … en natuurlijk altijd een droge krant.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna. Zij herstructureren bedrijven (advies en interim) en bieden persoonlijke begeleiding aan leiders. Capabiliteit en vertrouwen zijn de kernwaarden. Gecertificeerd DNA Wealth Mentor. Ook op twitter.com/januskizuna