Je staat erbij en kijkt ernaar, maar veel later besef je pas wat er echt is gebeurd. Zo gaat dat met veel dingen en dit geval met het ontstaan van een splinternieuw beroep. Communitymanager. “Does it ring a bell?”

Door Rob Wagenaar | ASI Consulting

De laatste paar weken heb ik het woord eens getest in mijn omgeving. Je hoort reacties als: Engels voor sociaal werker, baasje van een hippiegroep, geen idee, kun je dat spellen? Kortom, de goegemeente weet nog van niets.

Toch staat dit woord voor één van de grootste veranderingen die momenteel aan de gang is in marketing, verkoop, relatiemanagement. En misschien in PR, maatschappelijk verantwoord ondernemen en nog veel meer.

Na de bubble aan het eind van de negentiger jaren, heeft het web zich stap voor stap ontwikkeld tot een niet meer weg te denken medium in onze samenleving. We hadden met z’n allen wat meer tijd nodig om de echte waarde ervan te doorgronden en dat om te zetten in nuttige functies. Zoals bijvoorbeeld de Social Media. U kent ze wel, Linkedin, Plaxo, You Tube, maar ook Twitter.

Samenbrengen

Parallel daaraan ontwikkelde zich een ander fenomeen: de Community. Ach, wat zou het toch mooi zijn als u uw relaties zou kunnen samenbrengen in een webgebaseerde groep die u op allerlei wijze informeert, waar u mee interacteert, die onderling allerlei zaken kunnen uitwisselen en die u ook kunt benutten voor u eigen feedback en voor het opdoen van allerlei ideeën over uw product, service dienstverlening. Dat zou een wereld aan mogelijkheden openen.

En uw hele wijze van werken met relaties op zijn kop zetten. Een actieve, gemotiveerde fanclub die dat zelf niet zo ziet omdat ze er zelf minstens zoveel plezier en nut aan ondervindt.

Communities staan op dit moment aan het begin van een geweldige ontwikkeling. U bent vast al bij de een of ander aangesloten, misschien zonder dat u het beseft!

Beheerd

Maar ja, niets gebeurt vanzelf: zoiets moet ontwikkeld en ontworpen, beheerd en verbeterd en daar komt ie dan: dat doet de Communitymanager. Voor dit beroep bestaat geen opleiding, dus de huidige communitymanagers komen uit alle hoeken en gaten. Het zijn psychologen,marketeers, communicatiedeskundigen, bedrijfskundigen.

Meest jonge mensen met veel gevoel voor het medium. Ze zijn in dienst van grotere organisaties omdat die er nu geld in steken of bij snel ontluikende adviesbureaus. En zij zijn gefascineerd door dit splinternieuwe vak.

Beroepsvereniging

In Nederland ontwikkelen zich nu snel de contouren van een nieuwe beroepsgroep met alles erop en eraan. Sinds ruim een jaar is er bijvoorbeeld een groeiende “community” van communitymanagers. En die gaat rap de kant op van echte beroepsvereniging. Men ontmoet elkaar zelfs “face to face”!

U moet Kirsten hebben als u zich aan wilt sluiten, het is maar dat u het weet. Dus: hoe is het in uw organisatie met de ontwikkeling van een Community met en tussen uw relaties? Of houdt u het nog even bij het sturen van kerstkaarten?