AMSTERDAM - Alexei Kudrin, de Russische minister van Financiën, moedigt Russen aan de schatkist te spekken door het nuttigen van sigaretten en alcohol. De staat krijgt op die manier meer inkomsten binnen aan belasting en accijnzen. Dat schrijft het Russische persbureau Interfax.

"Zij die wodka drinken en zij die roken, helpen de staat het meest. Indien je een pakje sigaretten rookt, heb je middelen gegeven om sociale problemen op te lossen, bijvoorbeeld steun aan de demografische politiek, de ontwikkeling van sociale diensten en ondersteuning van het geboortecijfer", aldus de minister.

Jaarlijks komen meer dan een half miljoen Russen om door alcohol. De levensverwachting van Russische mannen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bedraagt om die reden slechts 60 jaar.

Prijs

De consumptie van alcohol en sigaretten is extreem hoog in Rusland. Ongeveer 65 procent van de mannen rookt, terwijl de gemiddelde Rus 18 liter alcohol per jaar verbruikt, voornamelijk wodka. Dat meldt het ANP.

De accijns op sigaretten in Rusland is een van de laagste in Europa. De meeste pakjes sigaretten kosten rond de 1 euro.

Verkoop

De burgemeester van Moskou en president Medvedev gaan juist de strijd aan met het alcoholgebruik in het land. Vanaf 1 september is in Moskou de verkoop van drank met een percentage van meer dan 15 procent verboden tussen 10 uur 's avonds en 10 uur 's morgens. Experts zijn bang dat door deze maatregel de illegale handel, en daarmee het aantal alcoholdoden, juist zal toenemen.

Ook op nationaal niveau worden maatregelen genomen. Russische chauffeurs mogen sinds 6 augustus niet meer dronken achter het stuur kruipen.