WASHINGTON - De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in augustus onverwacht met tienduizend banen gedaald. Dat meldde salarisstrookverwerker ADP woensdag op basis van een eerste schatting.

ADP baseert zich op gegevens van circa 225.000 bedrijven, waar in totaal ongeveer veertien miljoen mensen werken.

De ontwikkeling van de werkgelegenheid was aanmerkelijk negatiever dan verwacht. Analisten gevraagd door persbureau Reuters hadden een groei met 19.000 banen verwacht. ADP stelde bovendien de inschatting over de arbeidsmarkt in juli naar beneden bij. In die maand kwamen er 37.000 banen bij, dat waren er vijfduizend minder dan ADP begin augustus meldde.

Cijfers

Het ADP-banencijfer loopt vooruit op de officiële werkgelegenheidscijfers, die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Voor de private sector, waarmee het ADP-cijfer het best vergelijkbaar is, wordt een toename met 41.000 banen voorspeld.

De totale werkgelegenheid, exclusief de landbouwsector, zal volgens analisten fors zijn afgenomen. Zij voorspellen dat er afgelopen maand 100.000 banen zijn geschrapt.

Ontslagen

Eerder op de middag bleek uit cijfers van detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas dat het aantal aangekondigde ontslagen in de Verenigde Staten in augustus is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen tien jaar.

In totaal werd voor 34.768 werknemers ontslag aangevraagd. Dat waren er ruim zevenduizend minder dan in juli en ruim de helft minder dan in augustus 2009.

In de eerste acht maanden van het jaar werden ruim 374.000 ontslagaanvragen ingediend, tegen ruim 1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.