AMSTERDAM - De champagnesector gaat lichtere flessen gebruiken. Dit is het gevolg van de toenemende vraag naar meer duurzame productie in de wijnindustrie.

Vanaf april 2011 verwacht het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (C.I.V.C.) dat elke producent de nieuwe fles gaat gebruiken. Dat schrijft de New York Times woensdag.

Champagneflessen zijn van oudsher dikker dan gewone wijnflessen, omdat ze bestand moeten zijn tegen de druk van de bubbels. De nieuwe fles heeft slankere schouders en is 65 gram lichter dan de oorspronkelijke verpakking.

Uit onderzoek is gebleken dat met name het vervoer van de luxe bubbelwijn in de zware flessen voor veel CO2- uitstoot zorgt. De champagne-industrie wil de gevolgen voor het milieu verminderen met 25 procent in 2020 en 75 procent in 2050.

Gebruik

Vranken-Pommery Monopole gebruikt de lichtere fles al sinds 2003. Moët & Chandon en Veuve Cliquot hebben de duurzame fles dit jaar in gebruik genomen. Voor producenten is er op dit moment nog weinig prijsvoordeel te behalen. De CIVC verwacht dat de inkoopprijs van de nieuwe fles zal dalen zodra alle champagnehuizen deze gaan gebruiken.

In de wijnindustrie is een sterke groene lobby gaande. Veel wijnproducenten stappen over op plastic flessen of dozen om zo hun ecologische voetafdruk van productie en vervoer te verminderen.

Imago

De champagne-industrie laat alle groene veranderingen stilzwijgend plaatsvinden. “Champagne is soms te bescheiden. Deze sector doet veel voor het milieu, maar treedt er niet mee naar buiten omdat het eerst perfect moet zijn”, zegt Philippe Wibrotte van C.I.V.C.

“Daarnaast speelt het naam van champagne een grote rol. De bubbelwijn heeft een chique en mysterieus imago. Dat willen we niet aantasten met moderne praktijken. “