ARNHEM - De komst van een terminal voor vloeibaar gas (LNG) in de Eemshaven in Groningen is van de baan. Dat hebben energiebedrijf Essent, tankopslagbedrijf Vopak en Gasunie woensdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van Essent is de terminal in de Eemshaven financieel niet haalbaar, omdat er elders in Europa al terminals zijn bijgebouwd.

De LNG-terminal in de Groningse Eemshaven had een jaarlijkse doorvoercapaciteit moeten krijgen van maximaal 12 miljard kubieke meter. Het is niet bekend wat de totale kosten van het project waren.

Akkoord

Gasunie en Vopak sloten in 2007 een akkoord met Essent over de ontwikkeling van de LNG-terminal in de Eemshaven. Zowel Gasunie als Vopak kreeg 25 procent van de aandelen, terwijl Essent een belang van 50 procent had.

Essent had in hetzelfde jaar de aandelen van het Amerikaanse bedrijf ConocoPhillips overgenomen, dat als mede-initiatiefnemer een belang van 50 procent in het project had.

Terminal

De LNG-terminal zou in de loop van 2015 in gebruik worden genomen. Op het terrein van de Eemshaven zouden onder meer twee opslagtanks van 180.000 kubieke meter worden gebouwd.

Groningen Seaports, beheerder van de Eemshaven, stelt het terrein dat gereserveerd was voor de terminal weer beschikbaar voor de verkoop. ''Het gebied blijft energiegerelateerd'', aldus een woordvoerster. ''Maar de kans dat er een LNG-terminal komt is zeer klein, omdat het financieel niet haalbaar is.''

Volgens ingewijden zouden de bouwkosten van het project boven de 600 miljoen euro uitkomen.

Seaports

Volgens Groningen Seaports zijn er ook gevolgen voor de werkgelegenheid nu de terminal er niet komt. ''Op de LNG-terminal zouden 25 mensen aan het werk gaan. Enkele honderden werknemers zouden aan de slag gaan tijdens de bouw'', zei een woordvoerster.

De beheerder van de Eemshaven liet verder weten dat er momenteel gesprekken worden gevoerd met enkele kandidaten die het terrein willen kopen. Groningen Seaports wil niet zeggen met wie er gesproken wordt. Het concern wil ook niet zeggen hoeveel de verkoop van het gebied moet opleveren.

Kamer van Koophandel

''Een forse tegenvaller voor de ontwikkeling van het energiepark in de Eemshaven in Groningen'', zei voorzitter Jacob Emmelkamp van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland woensdag.

Emmelkamp maakt zich echter geen zorgen over de toekomst van de Eemshaven. ''Er zijn genoeg kandidaten voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Wij zullen er alles aan doen om het regionale bedrijfsleven in contact te brengen met grote investeerders.''

Groningen

Gedeputeerde Hans Gerritsen van de provincie Groningen is teleurgesteld dat de komst van een LNG-terminal naar de Eemshaven is afgeblazen.

''Het is zeer jammer, maar als een haalbaarheidsstudie uitwijst dat het niet rendabel zou zijn, dan is dat nu eenmaal zo'', aldus de gedeputeerde. ''Er ligt nu in elk geval wel weer een terrein klaar voor energiegerelateerde initiatieven van andere partijen.''