ZOETERMEER - De Nederlandse industrie had in augustus last van hoge inkoopprijzen en een opdrogende instroom van orders. De sector groeide nog wel, maar voor de vijfde maand op rij in een lager tempo dan de voorgaande maand.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopmanagersindex van de Nevi geeft de bedrijvigheid in de sector weer.

De Nevi-index daalde van 55,7 in juli naar 54,3 in augustus. Een stand boven de 50 duidt op een toename van de bedrijvigheid, een stand daaronder op krimp.

Compenseren

Volgens de Nevi stegen de inkoopprijzen in augustus opnieuw aanzienlijk. De sector probeerde die hogere kosten te compenseren met een verhoging van de verkoopprijzen, maar slaagde daar door flink toegenomen concurrentie nauwelijks in.

Ook kwamen er in vergelijking met voorgaande maanden minder nieuwe orders binnen. Het aantal nam in augustus nog toe, maar wel in de kleinste mate in de afgelopen veertien maanden, aldus de Nevi.

Lichtpunt was de werkgelegenheid die toenam, zij het in een iets minder snel tempo dan in juli. Toen werd het hoogste niveau in drie jaar bereikt.