AMSTERDAM - Op internet zoemt het gerucht rond dat de gouverneur van de Chinese Centrale Bank zijn land is ontvlucht. Chinese staatsmedia doen er alles om die berichtgeving te ontkrachten.

Zhou Xiaochuan zou bang zijn voor de gevolgen van het verlies van 430 miljard dollar dat zijn bank leed op Amerikaanse staatsobligaties. Een persbureau uit Hong Kong meldde zaterdag dat de overheid maatregelen zou nemen tegen de verantwoordelijke werknemers van de Centrale Bank.

Daarop zou Zhou zijn land zijn ontvlucht, zo meldden verschillende Chinese weblogs. Het persbureau erkende maandag dat zijn berichtgeving niet waar was, maar het gerucht over de vlucht van Zhou blijkt hardnekkig.

Geruchten ontkracht

Staatspersbureaus deden de afgelopend dagen verslag van ontmoetingen van Zhou met buitenlandse delegaties en in de Chinese versie van Google kan niet meer gezocht worden op de naam van de gouverneur.

Tegenover the Washington Post zeggen woordvoerders van de Chinese overheid dat Zhou niet vertrokken is. Ook Stratfor, een Amerikaans bedrijf dat deskundig is op het gebied van informatievoorziening, zegt niet te geloven dat Zhou vertrokken is.